TR | EN
Kurallar

STAJLA İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER

  1. 1.sınıf öğrencilerinin staj yapması teknik açıdan uygun bulunmadığından, öğrenciler stajlarını 2, 3 ve 4.sınıfta yapabilirler.
  2. Staj yapacakları kurumları öğrenciler kendileri belirlemekte ve bu kurumlar ile kendileri bağlantı sağlamaktadır. Staj yeri seçilirken, başvuru yapılacak firmada mutlaka en az bir “maden, jeoloji, malzeme-metalurji, inşaat veya kimya” mühendisinin olması gerekmektedir.
  3. Staj yapılan gün sayısı “işgünü” olarak hesaplanmaktadır. Bu nedenle 1 hafta 5 iş günü olarak kabul edilir. Cumartesi - Pazar günleri ve tatile rastlayan günlerin kabul edilebilmesi için işletmeden bahsedilen günlerde çalışıldığına ve öğrencinin bu günlerde işletmeye gittiğine dair işletmedeki maden, jeoloji, malzeme-metalurji, inşaat veya kimya mühendisinin imzası (sicil numarası ile birlikte) ve şirket kaşesinin olduğu bir belge getirilmesi şarttır. Bundan sonra “staj günü” ifadesi, sayılabilecek “işgünü” olarak kullanılacaktır. “İş kanunu”na göre 1 haftada yapılacak maksimum staj günü sayısı 6’dır, 7 gün staj kabul edilemez.
  4. Staj süresi, yaz okulu da dahil olmak üzere, eğitimin olduğu zamanla hiç bir şekilde çakışamaz. Normal dönemlerde öğrenci kaydını internetten yapıp kayıt haftasında stajına devam edebilir, kayıtlardan sonraki hafta staj kabul edilmez. Yaz okulunda ders alan öğrencilerin kayıtlarda okulda olması zorunlu olduğu için, kayıt dönemi stajı kabul edilmez. İstisnası “Madde 5” de açıklanmıştır.
  5. Sadece bütün derslerini vermiş ama stajlarını bitirmemiş veya hafta içinde “ardışık 3 gün dersi olmayan” öğrenciler ders döneminde staj yapabilirler.
  6. Bir başvuruda yapılabilecek staj günleri:
    1. En az              : 10 gün (bir işletmede),
    2. En fazla          : 15 gün (bir işletmede),
      ​(Staj komisyonu onayıyla ve birden fazla staj türünün kapsanması şartıyla aynı işletmede 20 gün staj yapılabilir)
    3. Toplam staj yükümlülüğü : 40 gün (Topoğrafya Stajı hariç).
  7. Aynı işletmeye farklı staj türleri için gidilebilir, ancak farklı dönemlerde bile olsa aynı işletmede daha önce yapılmış bir staj türü kesinlikle tekrarlanamaz.
  8. Staj sonunda “staj değerlendirme formu” ve “staj defteri”ndeki ilgili bölümler “Madde 1”de verilen alanlardan birisinde mühendis ünvanına sahip bir yetkili tarafından imzalanıp kaşelenmelidir.
  9. Her öğrenci toplam staj gününün en az 10 gününü YERALTI STAJI olarak yapmak zorundadır. Sağlık durumu gibi sebeplerden yeraltı stajı yapamayacak öğrencilerin bu durumunu belgelemeleri ve diğer staj türleri ile toplam 40 gün stajlarını tamamlamaları gerekmektedir.
  10. Staj türleri ve her bir staj türü için geçerli staj günü sayıları aşağıda tablo halinde verilmiştir:
STAJ TÜRLERİ BAŞVURULABİLECEK GÜN SAYISI
Yeraltı Stajı 10
Cevher Hazırlama Stajı 10-15
Açık Ocak Stajı 10
Mermer Açık Ocak Stajı 10
Mermer Fabrika Stajı 10
Mermer Açık Ocak + Fabrika Stajı 10-15
Taş Ocağı Stajı 10
Çimento Fabrika Stajı 10
Tünel Stajı (yeraltı sayılmaz) 10
Sondaj Stajı 10
Büro Stajı (Saha ölçümü görülmesi koşuluyla) 10
  1.  Staj yapacak öğrenciler, bölümün internet sitesinde belirtilen ve aşağıda da listelenmiş staj başvuru evraklarını tamamladıktan sonra bu evrakları bölümümüz staj komisyonuna, “ilan edilen tarihte” elden iletmelidir. Evrak tesliminin; sigorta girişlerinin tamamlanabilmesi için, Staj Komisyonun duyurduğu tarihlerde yapılması gerekmektedir. Duyuru yapılmaması durumunda, staj başlangıcına en fazla 21 en az 10 gün kala evraklar komisyona teslim edilmelidir. Son hafta içinde teslim edilmek istenen evraklar, sigorta girişi yapılamayacağı için kabul edilmeyecektir.
    Örnek:
    Staj Başlangıç Tarihi: 31 Ocak
    Evrak Teslim Tarihleri: 10-21 Ocak
    Staj başvuru evrakları:
    1. Staj zorunluluk belgesi (Maden Müh. İnternet adresinden): Başvuru evraklarında Staj Komisyonu’na teslim edilmesi gerekmemektedir. Başvuru yapılacak firmanın talep etmesi durumunda, doldurulup çıktısı alınır ve bölüm Staj Komisyonu’nda görevli öğretim elemanlarına imzalatılarak hazırlanır ve firmaya gönderilir. Bazı durumlarda “kabul yazısı” olarak firma bu belgeyi “kabul edilmiştir” ibaresi ile kaşeleyip-imzalayıp geri göndermektedir. Bu durumda kabul yazısı bu belge olur; Madde 2 için ayrı belge gerekmez.
    2. Staj kabul yazısı (Firmadan; Bazı durumlarda yetkili mühendis yada kurum e-postasının çıktısı da kabul edilmektedir.)
    3. Staj başvuru formu (Maden Müh. İnternet adresinden/ taahhütname ile birleşmiştir)
    4. Ücret talep etmeme formu (Maden Müh. İnternet adresinden) Not: Ücret alanlar ücret aldığına dair belgeyi staj sonunda kurula ibraz etmekle yükümlüdür; Madde 15.
    5. Kimlik fotokopisi
    6. Sağlık provizyonu (E-Devlet Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi'nden e-devlet şifresi ile giriş yapılarak çıktı alınacaktır.)
  2. Aynı dönemde birden fazla stajı art arda yapacak öğrenciler (iki staj arasında 1 hafta veya daha az zaman varsa) sigorta ödemesi ile ilgili durumun düzenlenmesi için sigorta talep formlarının tarihlerini stajlarının tümünü kapsayacak şekilde düzenlemeli ya da staj sorumlusu öğretim üyelerinden bilgi almalıdır.
  3. Öğrenci yapacağı her staj için, bölümümüz “staj” sekmesi altındaki “evraklar” sekmesi altında verilen dijital staj değerlendirme formu ve staj defterinden 1’er adet fotoğraflı olarak hazırlamalıdır. Staj için başvurulan işletmenin öğrenciden isteyebileceği diğer özel belgelerin de (öğrenci belgesi, ikametgah belgesi, sağlık raporu, staj belgesi vb.) öğrenci tarafından hazırlanması gerekir.
  4. Staj esnasında staj defteri dijital ortamda doldurulmalı, defterin ilk onay sayfası ve arkasındaki haftalık çizelge sayfaları doldurulduktan sonra, çıktısı alınarak staj yapılan işletmeye onaylatılmalı ve tekrar dijital ortama aktarılmalıdır. Staj değerlendirme formu ise staj yapılan işletmenin yetkilisine teslim edilmelidir.
  5. Staj esnasında eğer işyerinde staj ücreti ödeniyor ise “Staj Ücretlerine İşssizlik Fonu Katkısı Bilgi Formunu” ve öğrenciye ücret ödendiğine dair Banka Dekontunun staj bitiminde veya takip eden ayın 04’üne kadar öğrenci tarafından Staj Komisyonu’na getirilmesi gerekmektedir.
  6. Staj değerlendirme formu işletme tarafından doldurularak kapalı ve mühürlü zarf içerisinde, ESOGÜ Maden Mühendisliği Staj Komisyonu’na gönderilir. Bazı durumlarda işletmeler bu zarfları öğrenciye de teslim edebilmektedir.
  7. Dijital ortamdaki defterler, Staj Komisyonu tarafından ilan edilen tarihlerde mutlaka staj komisyonuna mail olarak iletilmelidir. Staj değerlendirme formu öğrenciye verilmişse, öğrenci zarfı KAPALI VE MÜHÜRLÜ olarak staj sözlüsüne gelirken getirmelidir.
  8. Staj sözlüsü staj defteri teslim edildikten sonra ilan edilen tarihte yapılır. Sağlık vb zorunlu sebepler olmaksızın ilan edilen tarihte staj sözlüsüne katılmayan öğrencilerin stajları geçersiz sayılır.
  9. Sözlü sonrası öğrencilerin stajlarının kabul edilip edilmediği veya kaç gün olarak kabul edildiği ilan edilecektir (OGU BS’de). Bu durum mutlaka öğrenci tarafından takip edilmelidir.
  10. Öğrenci ilk kabul edilen stajını tamamladıktan sonra “Staj I” dersini tamamlamış olacaktır. “Staj II” dersini tamamlayabilmesi için 40 işgünü zorunlu stajının tamamının kabul edilmiş olması gerekmektedir. Öğrenci dönem ders kayıtlarında “Staj I/II” dersini almamış olsa dahi staj yapabilir; ancak stajı takip eden ilk dönemde “Staj I/II” derslerine kayıt yapmak zorundadır. Mezun olabilmesi için öğrencinin 8 yarıyıl sonunda MUTLAKA “Staj I” ve “Staj II” derslerini almış olması gerekmektedir.